Sosyal Medya Hesaplarımız

TYT Felsefe’ ye Nasıl Çalışılır?

TYT Felsefe’ ye Nasıl Çalışılır?

TYT ‘de sosyal bilgiler alanında felsefe dersinden 5 soru çıkmaktadır. Felsefe, soyut düşünmeyi gerektiren bir derstir.  Felsefe iyi yorumlama gücüne sahip olmayı ve felsefe kavramlarına hakim olmayı isteyen bir derstir. Bu da ancak çok soru çözerek anlama ve yorumlama gücünün geliştirilmesine bağlıdır. Her deneme sonrasında deneme analizi yaparak takıldığımız soruların konularına tekrar bakmalıyız. Felsefe ezber gerektiren bir ders değildir. Soru çözerken kendi duygu, düşünce ve önyargılarınızı bir kenara bırakın. Bazen bazı sorularda hiç tanımadığınız düşünür, isim veya kavramlarla karşılaştığınızda bile, soruyu yanıtlayamayacağınızı düşünmeyin. Yanıtın paragrafın içinde bulunabileceğini asla unutmayın. Hiç bilmediğimiz kavramlarla da karşılaşabiliriz, böyle durumda soruyu bırakmak yerine kavramın anlamını araştırıp not etmek doğru bir çalışma stilidir. Sözel ifadeleri güçlendirmek, yorum gücünü arttırmak, mantıklı ve sistematik düşünmeleri sağlamak bakımından felsefe sorularının çözümü önemlidir.

Felsefe Soru Stili Nasıldır?

Felsefe soruları, Türkçe paragraf soruları gibi uzun ve zor sorular gibi algılanabilir. Tanımadığı kavramlar endişeye sebep olabilir.  Aslında o tanıdık olmayan kavramların sorunun bütününü çok etkilemediğini ve biraz uğraşınca o kavramlara çok da takılmadan soruyu rahatlıkla çözebileceğini görür. Son yıllarda bu konu o kadar çok eleştiri aldı ki soru tarzında bariz değişikliklere gidildi. Bursa TYT Dershane olarak, son yıllara kadar sorular, tamamen okuma ve anlamaya dayalı olsa da, son yıllarda ÖSYM soru tarzını değiştirmiş ve felsefe ile ilgili kavramlara da hakim olmayı gerekli kılan sorular sormaya başlamış olması dikkat alınmış ve çalışmalarımız bu yönde düzenlenmiştir.

ÖSYM Hangi Konular Üzerinde Durmuştur?

Felsefeyi tanıma yani felsefenin anlamı, doğuşu, özellikleri ünitesinden her yıl soru gelmektedir. Bilgi felsefesi, varlık felsefesi ve ahlak felsefesi ÖSYM’ nin üzerinde durduğu konulardır.

Kübra AYDIN
Felsefe Öğretmeni

×