Sosyal Medya Hesaplarımız

TYT-AYT Tarih’ e Nasıl Çalışılır

TYT-AYT Tarih’ e Nasıl Çalışılır

Tarih dersi bilgi açısından oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan ve ezber gerektiren bir derstir. Öğrenciler açısından “zor” olarak kodlanan bu dersi birkaç püf noktayla değiştirmemiz mümkündür. Buradan kendimiz tanımak, nasıl öğrendiğimizi keşfetmek büyük bir adım atmamıza, sevdikçe daha iyi öğrenmemize yardımcı olur. Bu okuyarak, yazarak, anlatarak, dinleyerek, öyküleştirerek olabilir. Ancak genel bir değerlendirme ile sabitlemek gerekirse tarih dersinde not tutmak önemlidir. Çünkü öğrendiğinizi düşündüğünüz bir bilgi zamanla yeni bilgiler eklendikçe unutulabilir. Hatırlamayı kolaylaştırmak adına geri dönerek yapılan tekrarlar sürekli bir hal aldığında katkıları gözle görülür bir şekilde olacaktır.

Konuları böl, parçala ve tam öğren yöntemiyle çalışmak faydalı sonuçlar doğurur. Bu aşamadan sonra yapılması gereken soru çözümüne önem vermektir. Öğrenilen bilgilerin kullanılması, yorumun doğru yapılabilmesi, bütünlüğü sağlayabilmek açısından mühimdir. Yanlış yapılan soruların doğrusunu not almak bilginin kalıcı olmasına yardımcı olur. Ayrıca eksikler tespit edilerek o konuyu daha iyi pekiştirmek adına gözden geçirmek bizi bir adım daha öne geçirir. Bu yüzden bursa tyt ayt dershane olarak tarih dersinden öğrencilerimizin en fazla doğruya ulaşması için gerekli tüm ayrıntıları onlarla paylaşıyoruz.

Tarih Soru Tipleri ve Konu Dağılımı

Soru tiplerini 3 başlık altında toplamak mümkündür.

  1. Yukarıda verilen metinlerden cevabı bulmanız gereken sorular;

Hızlı okuma, anlama, yorumlama ciddi öneme sahiptir. Bol bol tarih soruları ve Türkçe paragraf soruları ile geliştirilebilir.

  • Direk sorulan bilgi soruları;
    • Zaman almayan, nokta atışı soru kalıbıdır. “Bil-Yap” denilen bu sorularla karşılaştığınızda notlarınıza bakabilir, üzerine not alarak kalıcılığını arttırabilirsiniz.
  • Yalnız I, II, III tarzı sorular;
    • Bu sorular zor kategorisine giren tip sorulardır. İki şık arasında kalma ihtimalinizin en yüksek olduğu bu soru kalıbında hem bilgi hem paragraf barındırır. Bol soru çözmenin dışında “kesinlikle”, “hepsi” ,”tamamen”, “hiçbiri” gibi kelimelere dikkat edilmelidir.

Tarih dersi adına 2011 yılından günümüze kadar en az bir soru olacak şekilde çıkmış 4 konu vardır. Bunlar;          

  1. İlk Türk Devletleri
  2. İlk Türk-İslam Devletleri
  3. Dünya Gücü: Osmanlı Devleti
  4. 20.YY Osmanlı Devleti

Bunların dışında her sene mutlaka soru gelen Kurtuluş Savaşı ve Atatürk ilke ve inkılaplarından da soru gelmektedir.

Yasemin ÖZTÜRK
Tarih Öğretmeni

×